Archiv weblogu

15 června 2005

Webdesign v Čechách

Jak je to v Čechách s webdesignem? Zvyšuje se kvalita nebo kvantita? Určuje jeho vývoj generace starších odborníků nebo studenti, kteří se stále častěji dostávají pod hranici zletilosti?

Pohybuji se v okruhu stejných lidí takže se setkávám s tou kvalitnější částí českého internetu. Jestliže něco hledám a skutečně potřebuji najít důležité informace, nacházím většinou nepoužitelné stránky. Bývají staršího data. To omlouvá designéry, ale ne firmy, kterým patří.

Jak to vidíte vy? Je na tom český webdesign spíše lépe nebo hůře?

08 června 2005

Neúplné srovnání webhostingů

V květnovém čísle časopisu LinuxEXPRESS vyšel přehled nabídky webhostingů. V přehledu je 35 společností nabízejících webhosting. Český hosting v něm kupodivu chybí, přestože kritéria pro výběr hostingů, až na dvě nepodstatné drobnosti, splňuje.

Dobrý článek se špatným přehledem

Nemyslím si, že by článek byl špatný. Přehled webhostingů a jejich srovnání se vždycky hodí. Stejně jako jejich aktuální přehled. Vysvětlení pojmů v tabulce a přehled vlastností, které má dobrý hosting mít, je v pořádku. Problém je v samotném přehledu. Ten naleznete v PDF ukázce květnového čísla.

Nekompletní přehled

Webhosting je obor, ve kterém se stále pohybuji. Vím o nabídkách konkurence, sleduji trendy a neustále služby ve firmě vyvíjíme. Překvapilo mě, že v přehledu jsou zařazeny i nabídky firem, o kterých jsem nikdy neslyšel. Netuším jak na ně autor přišel. O 24 stran dále je zmíněn Yuhůův Jak psát web a také jeho Hosting s PHP, ve kterém Český hosting je. Vzal si autor na pomoc stránky jako hormart.cz, hostingy.cz, czechweb.cz a další? Neuvádí co bylo zdrojem pro vytvoření přehledu. Na konci článku jsou uvedeny odkazy, které nemají s webhostingem nic společného snad až na mereni.kyblsoft.cz, jehož měření ve skutečnosti o ničem nevypovídá.

Jakékoli srovnání služeb stojí a padá na vybraných vzorcích. Je to právě kvalitní přehled, který lidi nejvíce zajímá a podle kterého se rozhodují jakou službu zvolí. Pokud neobsahuje přehled dobré a dostupné služby, není kompletní a tím zkresluje situaci na trhu. Přehled webhostingů se v květnovém LinuxEXPRESSu nepovedl.

07 června 2005

Webová grafika jako mýtus

Není moc článků o grafice z pohledu jejího vzniku. Co vede autora k použití žluté barvy a proč má linka tloušťku tři pixely. Vysvětlit jaké pocity a postupy vedou grafikovu ruku až k hotovému dílu je těžké ba nemožné. Vzniká odstup, který tvoří z grafiků, z dobrých grafiků, elitu. Vzniká mýtus.

Nebudu mluvit o pseudografice z HTML. Povídejme si o designu, který grafik tvoří jako obraz. Pořádná grafika se jinak dělat nedá. Je to věc, která nemá nic společného s kódem stránky nebo programováním. Je to můj názor.

Hodně se dá naučit

Skutečně mnohé se dá naučit. Jak používat barvy, co k sobě jde a co ne, jaké tvary míchat, velikosti, prostor apod. Tohle všechno je otázka vzdělání. Divili byste se jak moc udělá pár hodin kreslení, trocha modelování, výklad o vlastnostech barev a jejich kombinacích. Jestliže chcete být dobrý, tvořit grafiku, která má šmrnc, potřebujete ještě talent. Můžete to nazvat citem, chuťí nebo nápadem, je to pořád to samé.

Talent je důležitý

Nemám talent na programování, prostě mi to nejde. Pro programátora běžná věc, kterou já nikdy umět nebudu. K programování stačí znalosti, zkušenosti a přemýšlení. Grafik by měl pracovat trochu jinak. K dobrému grafikovi patří jistě výše uvedené vlastnosti taky, ale pracuje ještě s něcím. S citem.

Kolik místa okolo? Jak veliký text? Jakou barvou? Přidám do toho trošku červené? Pokud ano, nebude to už jako karneval v Riu? Tohle nejsou věci, nad nimiž se grafik zamýšlí. Utváří je ze sebe a používa k tomu také talent.

Abych neskončil jen u teorie, budu se postupně zabývat několika důležitými etapami tvorby webu, kterými grafik při jeho kreslení musí projít.

Takže příště.

01 června 2005

Referenční příručka CSS

Knižní vydavatelství Zoner Press již nějakou dobu vydává publikace určené webdesignérům, které vycházejí pod hlavičkou Encyklopedie webdesignéra. A protože jejich knížky o webdesignu považuji za přínosné, chtěl bych se o některých zmínit. Dnes vám představím knihu o CSS od Pavola Mikleho, xCSS – referenční příručka.

Co v knize najdete

Kniha neobsahuje zbytečnou omáčku. Přes velice stručnou stránku o vývoji CSS přechází přímo k popisu jejich vlastností.

Dozvíte se základní vlastnosti kaskádových stylů (dědičnost, jaké jednotky můžete použít, výchozí hodnoty atd.), vždy je uveden příklad zápisu, jak použít vlastnost ve skriptech a poznámka, která obsahuje důležité informace a rady.

Chviličku mi trvalo se v knize zorientovat, ale potom jsem knihou listoval opravdu rychle.

Zvláštní vazba

Formát knihy a vazba je velice nestandardní. v podstatě se o vazbě nedá mluvit, protože je řešena jako kroužkový blok. Když jsem začal otáčet stránky, přislo mi to dost zvláštní, ale musím uznat, že je to praktické. Knížku otevřete až naruby, nezavírá se, když to nechcete a můžete ji otevřenou vrátit do knihovny. Pro mě osobně je tato vazba jako dělaná, mohu si zcela pohodlně číst ve vaně (jindy většinou nemám čas).

Komu je kniha určena

Myslím, že je vhodná úplně pro všechny. Jak pro začátečníky, tak webdesignéry, kteří používají kaskádové styly každý den. Mě osobně překvapilo několik vlastností. Prostě jsem se s nimi nikdy nesetkal. Kniha dokonce obsahuje i věci, které se už nepoužívají nebo byly vytvořeny jen pro konkrétní prohlížeč (MSIE).

Tato publikace by neměla chybět v knihovně webdesignéra. Každý se někdy setká s problémem, který se špatně řeší, zapomene jak se to či ono zapisuje nebo si položí otázku jestli bych mohl použít něco jako… Přesně pro tento případ je kniha jako dělaná a rád po ní sáhnu.


Související odkazy: