Archiv weblogu

22 června 2004

Příliš mnoho inspirace

A List Apart vs. Hulan blog Netvrdím, že se často neinspiruji prací jiných webdesignérů, ale myslím, že takovouhle kopii jsem ještě nevytvořil. Nenarazil jsem na to dříve, protože ani jedny z těchto stránek moc nesleduji. Stejně bych si toho asi nevšiml nebýt Jana Biena, který mě na to upozornil.

Abyste mohli vidět skutečný (ne)rozdíl mezi oběma weby, doporučuji se podívat na A List Apart i na Hulánův blog. Když už nevím jak dál, mrknu do knížky Inspirativní webdesign, která je opravdu velmi užitečná a dobře zpracovaná. Vždycky tam najdu nápad, který mi pomůže překonat krizi.

19 června 2004

George Lucas je otcem internetu

George Lucas, skutečně mám na mysli autora hvězdných válek (Star Wars), používá počítačové sítě a internet ve svém díle již v roce 1977. Informace najdete na každém kroku, R2D2 se může připojit kdykoli a kdekoli. O takovém systému si můžeme nechat jen zdát. Na všech rozích je přípojka, všude jsou dostupné informace. Ve městě v oblacích najde informaci, že hypermotory Falcona jsou zablokované a tuto informaci následně využije, aby unikli jisté smrti v podání křižníků Impéria.

Dalo by se říci, že informace a jakási verze internetu jsou v tomto příběhu životně důležité. Někdy jsme na tom, my na Zemi, podobně.

17 června 2004

Nitro zrychluje

Věk nehraje žádnou roli, jak se můžete přesvědčit u Vaška Štrupla (Václavák). Nedávno jsem se s nim potkal poprvé. Trápil se jestli ho pustí na poslední středu, má-li mít tu drzost tam vůbec jít. A dneska? Pracuje v týmu Dobrého webu. Jen tak dál Vašku. Pro Dobrý web bude jistě přínosem. A pro vás ostatní z toho plyne, že se nemáte stydět, když jste mladí, protože to vůbec nic neznamená.

08 června 2004

Dinosauři českého webdesignu IV – náprava

Jak přetvořit zkomírající zastaralou webovou strukturu na moderní a kvalitní vývojové studio? Radikálním řezem nebo pozvolným přechodem na současné trendy a standardy? Osobně bych volil druhou cestu. Která je ale správná nevím.

Jelikož weby netvoří obchodníci, ani ředitelé firem, je tento díl věnovám grafikům, kodérům, textařům a dalším. Minout by jej neměli ale ani prvně jmenovaní.

Nový impuls k novým zítřkům

Doufám, že jste nezapomněli na předchozí (třetí) díl seriálu o dinousaurech. Nastínil jsem zásadní problém velkých webdesignerských firem, který spočívá v několik let starých postupech tvorby webů. Přejít z tohoto zaběhnutého systému na nový nebude jistě lehké, rozhodně to ale není nemožné. Kdo by měl být hnací silou týmu je vedoucí projektu. Měl by nutit ostatní k odbornosti a sám být odborníkem, který motivuje a povzbuzuje.

Z tabulek do CSS

Bez cizí pomoci, ať jde o kvalitně odvedenou práci konkurence, odbornou knihu nebo konference, se začít asi nedá. Vím to z vlastní zkušenosti. Jde vlastně o chuť dělat práci dobrě. Není nutné hned dělat vše bez tabulek a v XHTML. Ze začátku to je těžké. Stačí odstranit hrůznou strukturu, pročistit kód a hlavně se neustále zajímat a číst. Postupně se zažité věci zatlačí do pozadí, práce bude jednodušší a rychlejší. I na hodně dobrém webu se dá neustále něco vylepšovat. Nemusíte chtít hned dokonalou práci. Začněte ale hned!

První projekt hodně bolí

Na první práci budete nejvíce postrádat zkušenosti hlavně s problémy v různých prohlížečích a jejich verzích. Kdyby vše fungovalo podle specifikace a standardů, bylo by to dokonalé. Bohužel to tak není a proto hlavní roli v dobrém a kvalitním webdesignu hrají zkušenosti a znalosti chyb prohlížečů. Svůj první projekt bez tabulek jsem dělal opravdu hodně dlouho a s výsledkem dnes nejsem spokojen.

Pro velké společnosti to může být nákladná záležitost. Rozhodně se ale vyplatí zainvestovat do kvality, protože ta by měla být určující v každém oboru. Některým by to i zlomilo vaz pokud nemají jiný příbuzný obor, který tento proces proměny zainvestuje. Proto s tím stále otálejí.

Máme to bez tabulek, jsme profíci.

Chyba lávky. Rozený a podporovaný tabulkář podle mě nedokáže udělat web bez tabulek, alespoň ne první, ve kterém se o to pokusí. Zvládne-li to, bývají tabulky nahrazeny za obrovské množství značek „DIV“. Výsledek je shodný s tabulkovým webem pouze s jedním rozdílem. Místo vnořených tabulek máme vnořené DIVy. Počet TD se rovná DIVům.

Jak nezůstat dinosaurem

Několik zásadních bodů jak se vymanit ze zastaralé školy a dělat weby lepší a kvalitnější:

  • Začít
    Skutečně je nutné začít. Dlouhá povídání, pokud se vedou, nejsou k ničemu. Cílem by měl být další projekt, který už chcete mít na úrovni.
  • Učit se
    Neustále se zajímat o dění okolo. Sledovat trendy, práci jiných, diskutovat s nimi. Nezamrznout na jednom bodě. Kvalitní web nestojí pouze na kvalitním kódu. Zásadní částí je jeho přístupnost, použitelnost i rychlost. S tím souvisí i optimalizace pro vyhledávače (SEO), aktualizace, sledování návštěvníků atd. V poslední době vychází dost knih, které by měly v přechodu na CSS pomoci.
  • Ptát se
    Nebojte se ptát odborníků, nekoušou. Pokud něco nevíte, zeptejte se. Vždy se najde někdo, kdo zrovna Váš neřešitelný problém obešel. I kdyby neměl řešení, existuje jiná možnost. V CSS nic nejde udělat pouze jedním způsobem!

Osobně jsem s přechodem z tabulek k CSS měl také problémy. Trvalo hodně dlouho než jsem pochopil a zjistil spoustu věcí, ale jde to. Rozhodně nevím vše a v každém novém projektu řeším nové, ale i staré problémy. Nikdy to neskončí a proto mě to taky tak baví. Radost nad pokořením toho proklatého MSIE je nepopsatelná.


Předchozí díly: