Archiv weblogu

31 března 2004

21 gramů

Po delší době jsem viděl film v kině. I když mám na multiplexy přibližně stejný názor jako Pixy, přece jen jsem využil lístku zdarma. Chtěl jsem jít na něco ne moc amerického a volba padla právě na 21 gramů.

Deprese na prvním místě

Z filmu máte po celou dobu pocit silné deprese. V prvních dvaceti minutách je Vám příběh nesrozumitelný. Všechno je promíchané, časové osy jednotlivých příběhů se proplétají a pořád víc přestáváte chápat co se stalo jako první. Celé je to ale pouze jeden příběh několika lidí a na konci filmu se vyplní poslední díl skládačky a perfektně to zapadá. Je to o lidech, kterým se musí stát hodně zlého, aby se setkali.

Konec špatný, všechno dobré

I přes beznaděj po celou dobu filmu se nakonec dostanete do částečné chvíle klidu, ovšem na úkor jiných postav. Neskončí to sice úplně dobře, ale je to pozitivní výsledek šíleného propletence událostí.

30 března 2004

Skvělý Carcassonne

Rozehraná partie Carcassonne Další výborná stolní desková hra, kterou u nás vydává ALBI. Ne stránkách Hrajeme.cz naleznete kromě Carcassonne i obrovské množství jiných moderních deskových her.

Hrát se dá až v pěti lidech, hra je pokaždé jiná a zajímavá. Každý z hráčů si vezme kartičku a přiloží ji k již vyskládanému plánu. Potom může (pokud chce) položit na právě položenou kartu firgurku, kterých má sedm. Takto se zabírá území, která se bodují. Pravidla jsou dobře vymyšlená, takže až do konce hry, kdy proběhne závěrečné bodování, není znám vítěz. Figurkami se dá zabrat cizí území, když je přebijete počtem.

Dá se to hrát dost dlouho dokola aniž by hra omrzela. Rozhodně doporučuji pro večery s přáteli, pokud nehrajete zrovna Counter Strike. Hra má také hodně rozšíření a různých verzí, takže se nemusíte bát, že to bude pořád stejné. Máme verzi Carcassonne: Lovci a sběrači, jsou tam mírně odlišná pravidla, ale je také výborná.

Zhebni ať si můžu v klidu číst

Vinohradská nemocnice Naše zdravotnictví je v krizi, nemocnice většinou v dezolátním stavu a přístoje zastaralé, to ví asi každý. Očekával bych aspoň kvalitu lékařů. Nemluvím teď o vzdělání, ale o přístupu k pacientovi. Ten je většinou na tom hůře než lékař, takže by se měl k němu podle toho chovat. Co jsem zažil v neděli 28.3.2004 na pohotovosti ve Vinohradské nemocnici je k pláči.

Kolem 01:00 se mi doma složila moje drahá polovička a to hned dvakrát po sobě. Dostala silné křeče a omdlela, tak jsem zavolal záchranku. Přijeli na číslo orientační místo popisné, naštěstí stejná ulice, takže asi za 20 minut byli u nás. Saniťáci šli po schodek jak na oběd k babičce. Děvče jsme museli zvednout s kamarádkou sami, pak už jí aspoň sami odvedli do sanitky. Jel jsem za nimi až na Vinohrady, ačkoli bylo např. Podolí blíž.

Na příjmu děsná sestra, která byla asi nakrknutá kvůli tomu, že si nemůže v klidu dočíst Blesk. Doktor přišel asi za 10 minut. Jednali s ní děsně, přišlo jí okouknout pát sanitářů, občas se smáli a měli na ní hnusné narážky. Neřekli nic jí ani mě. Když jsem čekal nakonec na nějakou zprávu, žádnou jsem nedostal. Ještě jsem odvezl ve čtyři ráno nějakou paní domů, protože ji přivezli jen v pyžamu a pak ji poslali domů, ale neměl ji kdo odvést.

Druhý den v 16:00 jsme ještě nic nevěděli. Další sestra byla stejně nepříjemná jako ta v noci. Byl jsem na ní stejně hnusný. Pak vynadala mé přítelkyni, že jsem nevychovaný. Na reverz nás nepustili. Nic nám neřekli. Nechali si jí na hnusném pokoji. Depka jak blázen.

Dneska je už doma, ale chtěli to ještě protahovat do zítřka kvůli zprávě. Takže závěr je, že všichni do jednoho (doktoři a sestry, které jsem poznal) byli silně nezdvořilí, nepříjemní a neprofesionální, nepustili nás domů ani na reverz, zabrali jsme zbytečně lůžko na 2 dny, co se stalo nám řekli až po stém naléhání a jěště nám vynadali.

Nechtějte být nemocní, alespoň ne na Vinohradech. Stránky nemocnice na Vinohradech vypadají pěkně, občas tam mají obrázek usměvavé dámy, ale nenechte se zmást. Jeďte v případě potíží jinam!

26 března 2004

Dům umění (Kunsthaus) ve Štýrském Hradci

Dům umění ve Štýrském Hradci Moderní stavba za neskutečných 45,6 milionu eur stojí ve Štýrském hradci v Rakousku. Okamžitě po otevření se stály dlouhé fronty na prohlídku prázdných prostor.

Stavba působí jako nějaký mořský živočich (mě osobně připadá jako mořská okurka) s výstupky na střeše, jestli se to tak dá nazvat). Celý objekt má tvar obrovské bubliny, takže co je střecha a stěny se vlastně nedá s jistotou popsat.


25 března 2004

Pěkný nebo nudný a validní webdesign

Mají CSS a XHTML vliv na vzhled webu? Mají na něj vliv tabulky? Radek Hulán ve svém článku černá nebo bílá. Nic mezi tím!!! mluví o množství lidí, kteří udělají web ve validním XHTML, grafiku pomocí CSS a výsledkem je strohá prezentace s několika sloupci, navigací v boxu s rámečkem a tečkovanými čárami. Tito „webdesigneri“ pak tvrdí, že je to perfektní práce s kvalitním kódem a to se Radkovi nelíbí.

Já s tím naprosto nesouhlasím. Můj názor je, že tu byli, jsou a stále budou lidé, kteří budou dělat strohý a přehledný web, ale jsou i webdesigneři, kteří udělají web kreativní, s pěknou animací. Jestli k tomu použijí tabulky nebo ne je naprosto jedno. Zda to bude validní někomu vadí a někomu ne. Když ale vidím web, kde není mnoho grafiky, je nevalidní a obsah není o ničem, nechápu, proč jej někdo stvořil (má na to ale právo a já svůj názor). Dostanu-li se na prezentaci, která vypadá dobře a je o něčem, tak je i skvělé, když je zpracována bez tabulek. Když je validní, má moje uznání a já mám radost, že někdo svou práci dělá dobře.

Jestli je v „módě“ CSS a beztabulkový kód si nedovolím tvrdit. Jako je každý módní trend středem pozornosti a většina se jej snaží využít, tak je vždy i proud, který si dělá své a většina ho nezajímá. Kdo dělal weby v XHTML bez tabulek před třemi lety, dělá je tak dodnes a asi těžko začne dělat v tabulkách. Jeho přesvědčení je, že CSS bez tabulek mu umožní minimálně stejné věci jako tabulky, tak proč je používat.

Radek Hulán ale není bílý, dělá v CSS kvůli svojí pohodlnosti, jak sám tvrdí. Proč tento názor neplatí i pro ty, o kterých se v jeho článku píše, netuším.


Potřebujete novou klávesnici a máte rádi dřevo?

Společnost WOODHOFF nabízí klasické počítačové příslušenství jako jsou klávesnice, myši, ale i LCD displeje, v neokoukaném dřevěném provedení. Určitě je příjemné psát na klávesnici z krásného dřeva, ale ta cena. Dřevo si prostě žádá svou péči.

Stránky jsou také kvalitní, vadou na kráse je nevalidní kód (předpokládám, že je to jen nepozornost), který by ale mohl být podle mě bez problémů XHTML. Barevné sladění webu je perfektní, přesně vystihující jemné odstíny dřevin. Prostě se mi to líbí. Za tip děkuji Randolfovi, který má web příšerný (promiň), ale to on ví a netrápí ho to. Proč taky?

24 března 2004

Trocha erotiky na Zemi

Obrázky mluví za vše, takže se prostě podívejte na www.heatherfirth.com.

Obrázek v odkazu. Mozilla bug?

Přišel jsem na zvláštní věc ve Firebirdu 0.7 (CZ), Firefoxu i Mozille 1.5. Nevím přesně jestli se jedná o chybu (dělá to pouze Mozilla), nicméně to může být v některých případech docela problém.

Řešením je dát tagu (a) přesnou výšku (height) obrázku, který je v něm. Tím se problém vyřeší. Ale nedávno jsem řešil web, kde v podstatě každý řádek byl jinak vysoký (muselo to tak být), takže tento případ vyžaduje hodně tříd, které ošetřují každý řádek. Když jsem to takto vyřešil, přestaly odkazy pro změnu fungovat v MSIE 5.0 úplně.

Je to chyba Mozilly nebo ne?

Osídlujte a obchodujte

Před týdnem jsem pořídil úžasnou stolní hru Osadnící z Katanu, kterou jsem zakoupil přes internet, jak jinak, na stránkách www.hrajeme.cz. Poštovné a balné se neúčtovalo, hru mi česká pošta doručila do týdne!, což je výtečný výkon.

Hra je až pro 4 hráče. Hází se kostkami, obchoduje se surovinami, ze kterých se staví cesty, vesnice a města. Když padne 7ka, škodí se zlodějem. Soutěží se o nejdelší obchodní cestu, největsí armádu a nejvíc bodů. Kdo má 10 bodů vyhrál.

Výborná odpočinková záležitost na večer i víkend. Prostě skvělá alternativa počítačových her, kde se dneska válejí střeva a končetiny roztřílených nepřátel. Cena je možná trošku vyšší (590,- Kč), ale hra za to skutečně stojí. Rozhodně doporučuji.

23 března 2004

Je libo doménu s háčkem nebo bez?

Včera jsem si naladil zprávy na svém přijímači a zírám. Společnost CZ-NIC, která má na starost správu národní domény .CZ, se rozhodla, že zprovozní domény i s českými diakritickými znaménky. Takž v tom bude šílený bordel.

Lidé začnou překotně registrovat domény, které byly již zaregistrované. Vznikne tak neskutečný chaos v tom, která doména je originál. Jak se v příspěvku kdosi vyjádřil např. doména www.vlada.cz může mít několik příbuzných. Ať už www.vláda.cz nebo www.vláďa.cz. Když se budu chtít o vládě dozvědět informace na jejich stránkách, mohu si být jistý, že domena www.vláda.cz a www.vlada.cz je totéž? Dokáže někdo zaručit, aby aspoň takto důležité domény byly ušetřeny zneužití?